Экономика

Які будуть балансова вартість основних фондів на кінець року та їх середньорічна вартість за рік, якщо на початку року

Які будуть балансова вартість основних фондів на кінець року та їх середньорічна вартість за рік, якщо на початку року вони коштували 269 млн. грн., у лютому було введено в експлуатацію 15 станцій подачі води по 45600 грн. кожна, а з 1 квітня знято з експлуатації основні фонди на суму 340 тис. грн. Протягом звітного року проводилися ремонтні роботи на основі фондів на загальну суму 32000 грн., і було проведено реконструкцію основного цеху за 2310 тис. грн. Яка є середньорічна норма амортизації на підприємстві?
Верные ответы (1):
  • Андрей
    Андрей
    13
    Показать ответ
    Тема занятия: Обчислення балансової вартості основних фондів та середньорічної вартості.
    Пояснення: Для вирішення даної задачі потрібно розрахувати балансову вартість основних фондів на кінець року та їх середньорічну вартість за рік. На початку року основні фонди коштували 269 млн. грн. У лютому було введено в експлуатацію 15 станцій подачі води по 45600 грн. кожна. З 1 квітня було знято з експлуатації основні фонди на суму 340 тис. грн. Протягом звітного року проводилися ремонтні роботи на суму 32000 грн., а також проведено реконструкцію основного цеху за 2310 тис. грн.

    Для обчислення балансової вартості на кінець року, потрібно відняти знеслий обсяг основних фондів від початкової вартості та додати суму введених основних фондів:
    269 млн. грн. - 340 тис. грн. + (15 * 45600 грн.)

    А середньорічна вартість обчислюється, як середне значення між початковою та кінцевою балансовою вартістю:
    (269 млн. грн. + (269 млн. грн. - 340 тис. грн. + (15 * 45600 грн.))) / 2

    Приклад використання:
    Балансова вартість основних фондів на кінець року: Обчисліть результат та дайте його в млн грн.
    Середньорічна вартість основних фондів за рік: Обчисліть результат та дайте його в млн грн.

    Порада: Для зручності підрахунку балансової та середньорічної вартості, слід уважно виконати всі необхідні операції з числами та організувати обчислення відповідно до правил алгебри та пріоритету дій.

    Вправа: Уявіть, що на одному підприємстві на початку року була машина вартістю 150 000 грн. За рік вона знецінилась на 15%. Обчисліть балансову вартість цієї машини в кінці року.
Написать свой ответ: