Зміни в показниках фондоотдачі і фондоємності при збільшенні середньорічної вартості основних виробничих фондів та випуску продукції
Экономика

Як змінились показники фондоотдачі і фондоємності при збільшенні середньорічної вартості основних виробничих фондів

Як змінились показники фондоотдачі і фондоємності при збільшенні середньорічної вартості основних виробничих фондів з 40 до 45 млн. грн. та зрості випуску продукції з 42 до 52 млн. грн.?
Верные ответы (1):
  • Yagnenok
    Yagnenok
    32
    Показать ответ
    Тема: Зміни в показниках фондоотдачі і фондоємності при збільшенні середньорічної вартості основних виробничих фондів та випуску продукції

    Пояснення: Фондоотдача та фондоємність є важливими показниками ефективності виробничого процесу. Фондоотдача відображає співвідношення між вартістю випущеної продукції та середньорічною вартістю основних виробничих фондів, а фондоємність відображає співвідношення між вартістю випущеної продукції та середньорічною кількістю основних виробничих фондів.

    Для розрахунку фондоотдачі необхідно порівняти зміни вартості випущеної продукції при зміні обсягу основних виробничих фондів. У даному випадку, збільшення середньорічної вартості основних виробничих фондів з 40 до 45 млн. грн. та зростання випуску продукції з 42 до 52 млн. грн.

    Фондоотдача може бути розрахована, використовуючи формулу:

    Фондоотдача = (Вартість випущеної продукції / Середньорічна вартість основних виробничих фондів) * 100%

    Для розрахунку фондоємності необхідно порівняти зміни вартості випущеної продукції при зміні кількості основних виробничих фондів. У даному випадку, збільшення середньорічної вартості основних виробничих фондів з 40 до 45 млн. грн. та зростання випуску продукції з 42 до 52 млн. грн.

    Фондоємність може бути розрахована, використовуючи формулу:

    Фондоємність = (Вартість випущеної продукції / Середньорічна кількість основних виробничих фондів) * 100%

    Далі, після розрахунку обох показників можна побачити, як вони змінилися при збільшенні середньорічної вартості основних виробничих фондів та випуску продукції.

    Приклад використання: Розрахуйте показники фондоотдачі та фондоємності, якщо середньорічна вартість основних виробничих фондів збільшилася з 40 до 45 млн. грн., а випуск продукції зрос з 42 до 52 млн. грн.

    Рада: Для кращого розуміння теми, детально освоїть поняття фондоотдачі та фондоємності, а також зробіть декілька практичних завдань з розрахунку цих показників на прикладах.

    Вправа: За яких умов фондоотдача дорівнює 100%?
Написать свой ответ: